Pokud máte zájem o zveřejnění informace určené pro výchovné poradce, napište nám na freibergovanvf.cz.

Diagnostika v kariérovém poradenství

Nakladatelství Raabe připravuje k vydání publikaci Diagnostika v kariérovém poradenství od autorek PhDr. Sylvie Navarové a Mgr. Makéty Lancové.

Ukázka z publikace ke stažení: TZ_Raabe-KarPo

Konference IAEVG „Kariérové poradenství pro inkluzivní společnost“, Brno a Bratislava, 9.- 13. 9. 2019

Přípravy velké konference Mezinárodní asociace studijního a profesního poradenství (international Association for Educational and Vocational Guidance) jsou v plném běhu. První dva dny (9.-10.9.2019) se uskuteční zajímavý před konferenční program v Brně a konference jako taková proběhne v Bratislavě.

Více informací bude průběžně publikováno na https://iaevgconference2019.sk/

Inkluze a kariérové poradenství

Už jste se seznámili s publikací Inkluze a kariérové poradenství?

Nakladateství Raabe vydalo publikaci Mgr. Miroslava Vosmika zabývající se kariérovým poradenstvím s prvky sociodynamického poradenství, systemického přístupu a individualizované poradenství.

Zkratka EQF na vysvědčeních a výučních listech

Od 1. října 2017 mají absolventi všech základních, středních i vyšších odborných škol a konzervatoří na svých vysvědčeních, výučních listech a diplomech uvedenou úroveň Evropského rámce kvalifikací (EQF). Změna vychází z vyhlášky č. 3/2015 Sb., o některých dokladech ve vzdělávání, součástí níž jsou i nové formuláře vysvědčení. Zkratka EQF s uvedením příslušné úrovně 1-8 poukazuje na úroveň vzdělání absolventa.

Evropský rámec kvalifikací (European Qualifications Framework – EQF) je společný evropský referenční rámec, který napomáhá pochopit, porovnat a uznávat kvalifikace získané v Evropské unii. EQF tak nejen pomáhá orientaci v úrovních kvalifikací napříč Evropou, ale také usnadňuje studijní a pracovní mobilitu a podporuje celoživotní učení a prostupnost vzdělávání.

Evropský rámec kvalifikací má osm úrovní. Například úroveň EQF 2 bude mít na svém vysvědčení absolvent základní školy, EQF 4 je uvedeno na maturitnímu vysvědčení a EQF 6 na diplomu o absolutoriu ve vyšší odborné škole. Údaj o úrovni kvalifikace podle EQF obsahují také dokumenty Europassu, a to životopis a dodatek k osvědčení. Dalším dokumentem, kde je uvedena příslušná úroveň kvalifikace podle EQF, je osvědčení o získání profesní kvalifikace podle Národní soustavy kvalifikací.

Více informací najdete na webu www.eqf.cz.

Pozvánka na akce Euroguidance

České středisko Euroguidance pořádá různé zajímavé akce určené pro odbornou veřejnost působící nebo se zajímající o kariérové poradenství.

Informace o akcích naleznete na http://www.euroguidance.cz/

Metodika prevence předčasného ukončení školní docházky

Výchovným poradcům doporučujeme seznámit se s metodikou prevence předčasného ukončení školní docházky, která je dostupná na http://www.stop-dropout.eu/

Využití právních opatření při řešení problémového chování žáků

Dokument je ke stažení na stránkách MŠMT: http://www.msmt.cz/file/33233/

Video k výběru povolání

Doporučte svým žákům nebo s nimi shlédněte:
http://www.youtube.com/ Video je dlouhé 36 minut a vzniklo s pomocí Úřadu práce ČR v rámci projektu Kariérové poradenství v praxi.

Kurzy Euroguidance pro kariérové poradce

Dovolujeme si upozornit Vás na nově otevřené kurzy Centra Euroguidance. Kurzy proběhnou na jaře tohoto roku. Chcete-li se o kurzech a dalších aktivitách Centra Euroguidance dozvědět více, navštivte naše webové stránky www.euroguidance.cz. Jedná se o kurz Koučovací přístup v poradenství a kurz CH-Q pro kariérové poradce.

Užitečné webové stránky

Online aplikace kariérové orientace

Informace ke kariérovému poradenství

Informace o vzdělávací nabídce škol